Týždeň aktivít „Hovorme o jedle“ na SOŠO a S Galanta

24.10.2017 09:18

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. pri príležitosti Svetového dňa potravín vyhlásili už piaty ročník aktivity pre žiakov ZŠ pod názvom „Hovorme o jedle“. Cieľom vzdelávacích aktivít bolo nielen podporiť spoluprácu školy pri vzdelávaní mládeže o potravinách a správnych stravovacích návykoch, ale aj aktívna účasť detí pri budovaní spôsobilosti pre vhodný výber potravín a vhodný životný štýl, schopnosti prevziať zodpovednosť za vlastné zdravie, povedomie o význame potravín pri podpore rozvoja regiónu, zamestnanosti a ochrane životného prostredia. Do aktivít sa zapojila aj SOŠO a S v Galante, ktorá v termíne od 16. do 18. októbra 2017 poskytla žiakom galantských základných škôl nielen zaujímavé informácie o spôsobe spracovania potravinárskych surovín, o bezpečnosti potravinárskej prevádzky a o prednostiach konzumácie miestnych potravín ale i  možnosť praktického vyskúšania si prípravy potravín v odborných učebniach pre hotelovú akadémiu. Žiaci všetkých troch ZŠ si po príprave a skonzumovaní vlastnoručne pripravených jedál prezreli priestory našej školskej cukrárskej výroby. Majsterky odborného výcviku Mgr H. Királyová a S. Molnárová im predviedli prípravu ozdôb na cukrárske výrobky z cukrárskej modelovacej hmoty. Potom žiaci ukázali kreativitu pri príprave ozdôb z modelovacej hmoty na cukrárske výrobky. Modelovali ružičky, lístočky, figúrky a kvietočky na torty a zákusky.

Dňa 16. októbra 2017 sme pripravili aktivity na tému význam mlieka vo výžive.  Na začiatku poskytla Ing. V. Kamenická žiakom ZŠ SNP v Galante informácie o zložkách a spracovaní mlieka, o mliečnych výrobkoch a význame mlieka i mliečnych výrobkoch pre ľudské zdravie. Potom žiaci v odborných učebniach pre hotelovú akadémiu podľa predložených receptov so zápalom pripravovali zdravé a chutné mliečne pochúťky - jahodové, čokoládové, banánové mliečne kokteily a čokoládové i vanilkové tvarohové dezerty. Všetky tieto zdravé dobroty zmizli v priebehu niekoľkých minút. Najviac im chutili čokoládové tvarohové dezerty a banánové mliečne kokteily.

Druhý deň aktivity, 17.10. 2017, sme venovali pozornosť zemiakom. Aktivity sa zúčastnili žiaci ZŠ G. Dusíka v Galante. Ing. A. Švancárová ich oboznámila s jednotlivými zložkami zemiakov, s výrobkami zo zemiakov, s postavením a významom zemiakov vo výžive ľudí. Žiaci si rozšírili vedomosti aj o pôvode, zložení a používaní zemiakov v našej gastronómií. Následne si žiaci prakticky prichystali makové a kakaové šúľance so zemiakového cesta. Potom nasledovala degustácia šúľancov a na záver si ich v školskej stolovni vychutnali. Žiaci boli veľmi pri príprave veľmi pracovití, usilovní a disciplinovaní a z vlastnoručne pripraveného jedla sa veľmi tešili.

   

     Posledný deň aktivít sa niesol v znamení studenej kuchyne.  Žiakom Základnej školy M. R. Štefánika v Galante dňa 18.októbra 2017 priblížila Ing. A. Švancárová poznatky o jednotlivých surovinách, pokrmoch studenej kuchyne a ich mieste vo výžive ľudí. Následne sa žiaci v odborných učebniach určených na odbornú prax študentov študijného odboru hotelová akadémia s chuťou pustili do prípravy pokrmov studenej kuchyne. Pripravili si plnené vajcia a chuťovky. Pri príprave pokrmov boli činorodí a tvoriví. Vyskúšali si rôzne spôsoby zdobenia pripravených jedál. Pripravené pokrmy následne s chuťou skonzumovali.

Na tejto vydarenej akcií sa podieľali aj študenti druhého a tretieho ročníka hotelovej akadémie. Všetky pripravené pokrmy deťom chutili. Veríme, že spolupráca medzi SOŠO a S Galanta a ZŠ sa prehĺbi a rozšíri. Dúfame, že do šiesteho ročníka aktivít „Hovorme o jedle“ sa zapoja viaceré ZŠ z okolia Galanty. Veľmi radi ich privítame nielen v priestoroch našej školy, ale aj na pôde jej praktických pracovísk.

Ing. Anna Švancárová