Týždeň aktivít Hovorme o jedle

25.11.2016 07:18

Týždeň aktivít Hovorme o jedle na SOŠO a S Galanta

„Hovorme o jedle“ je názov aktivít pre žiakov ZŠ, ktoré vyhlásili Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. pri príležitosti Svetového dňa potravín. Cieľom vzdelávacej aktivity bolo podporovať spoluprácu školy pri vzdelávaní mládeže o potravinách a správnych stravovacích návykoch, ale aj aktívna účasť detí pri budovaní spôsobilosti pre vhodný výber potravín a vhodný životný štýl, schopnosti prevziať zodpovednosť za vlastné zdravie, povedomie o význame potravín pri podpore rozvoja regiónu, zamestnanosti a ochrane životného prostredia. Do aktivít sa zapojila aj SOŠO a S v Galante, ktorá v termíne od 12. do 14. októbra 2016 poskytla žiakom galantských základných škôl nielen zaujímavé informácie o spôsobe spracovania potravinárskych surovín, o bezpečnosti potravinárskej prevádzky a o prednostiach konzumácie miestnych potravín ale i  možnosť praktického vyskúšania si prípravy potravín.

Žiaci ZŠ Gejzu Dusíka v Galantedňa 12.októbra 2016 získali poznatky o surovinách a pokrmoch studenej kuchyne. Jednoduché pokrmy studenej kuchyne si následne  pripravili v odborných učebniach určených na odbornú prax študentov odboru hotelová akadémia.

O význame mlieka a mliečnych výrobkoch pre ľudské zdravie si prehĺbili vedomosti žiaci ZŠ M. R. Štefánika Galanta, ktorí si pripravovali na našej škole dňa 13. októbra 2016 mliečne pochúťky- kokteily a tvarohové krémy.

 

 Žiaci sa podieľali aj na výrobe a ochutnávke čistého sladkého syra a sladkého syra s rozmarínom.

Posledný deň aktivít sa niesol v znamení zemiakov. Žiaci ZŠ SNP Galanta si rozšírili vedomosti o pôvode, zložení a používaní zemiakov v našej gastronómií. Zároveň si pripravili šúľance a pirohy zo zemiakov.

Na tejto vydarenej akcií sa podieľali okrem vyučujúcich odborných predmetov aj študenti druhého ročníka hotelovej akadémie. Všetky pripravené pokrmy deťom chutili. Veríme, že spolupráca medzi SOŠO a S Galanta a ZŠ sa prehĺbi a rozšíri. Dúfame, že do budúceho ročníka aktivít „Hovorme o jedle“ sa zapoja viaceré ZŠ z okolia Galanty. Veľmi radi ich uvítame na pôde praktických pracovísk našej školy.

Ing. Anna Švancárová