Školské kolo SOČ

05.03.2014 14:29

Koordinátorkou SOČ v našej škole je Mgr. Anna Švancárová, vďaka ochote ktorej sa rodia kvalitné práce. Napríklad vlani žiačka Martina Kočišová zo IV. HA zvíťazila v krajskom kole SOČ s prácou na tému Med a postúpila až do celoslovenského kola, ktoré sa konalo v Nových Zámkoch.

Pýtate sa, čo je to SOČ?

Stredoškolská odborná činnosť je dobrovoľná záujmová činnosť žiakov denného štúdia gymnázií, stredných odborných škôl, konzervatórií, stredných odborných učilíšť (ďalej len stredných škôl).

Výsledkom stredoškolskej odbornej činnosti je samostatná práca, ktorá sa predkladá na odborné posúdenie. Vyvrcholením stredoškolskej odbornej činnosti sú súťažné prehliadky, na ktorých žiaci obhajujú výsledky svojej dlhodobej práce. Súťažné prehliadky sú jednotné v celej Slovenskej republike a usporadúvajú sa každoročne.

Cieľ SOČ:

a) prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov stredných škôl

b) podporovať rast žiakov vo vybranom odbore

c) rozvíjať tvorivé odborno-technické a odborno-praktické schopnosti žiakov

d) viesť žiakov k aktívnemu riešeniu problémov a problémových úloh

e)prispievať k schopnosti žiakov reálneho seba posudzovania a priameho porovnávania prezentáciou vlastnej  práce a hodnotení  prác iných žiakov

f) prezentovať obhajobou kolektívnu prácu

g) prehlbovať a rozširovať u žiakov všetkých typov stredných škôl ich odborné vedomosti, ich individuálne schopnosti a zručnosti

h) podporovať študijnú aktivitu žiakov

ch) viesť žiakov k schopnosti aplikovať získané vedomosti v praxi

i) všestranne rozvíjať a podporovať odborné záujmy žiakov

j) prispievať k zmysluplnému a účelnému využívaniu voľného času žiakov

k) vytvárať podmienky pre prezentáciu úspešných prác v jednotlivých odboroch v zahraničí 

 

Školské kolo sa tento rok konalo 17. a  18. februára 2014. Svoje práce prezentovali žiaci IV. OP, III. OP, III. HA, IV. HA a II. OP triedy v rôznych kategóriách. Je úctyhodné, že sa stále nájdu ľudia, ktorí sú ochotní vo svojom voľnom čase pracovať na odbornej práci a popasovať sa s jej prezentáciou pred odbornou porotou.

Do krajského kola postúpili Rebeka Kontárová z III. OP a Veronika Grelová z III. OP v kategórii Chémia a potravinárstvo.

Budeme im držať palce.