Medzinárodný deň školských knižníc 2014

29.10.2014 07:32

    27. októbra 2014 sa deň nezačal bohvieako krásne - poznáte jeseň - hmla a mokro. Ale napokon sa rozjasnilo - aspoň naša nálada určite. V tento deň sa na našej škole SOŠ obchodu a služieb v Galante konal totiž už po štvrtý raz Medzinárodný deň školských knižníc, v rámci ktorého sme sa prihlásili do súťaže o najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Na organizácii podujatia sa podieľali Mgr. Mária Haraštová, PaedDr. Jarmila Miková, školská knihovníčka Mgr. Viera Marczibányiová i ďalší pedagógovia školy.

    Na podujatie bolo pozvaných viacero predstaviteľov miestnej komunity. Zúčastnili sa ho i študenti, ktorí sa nezapojili priamo do aktivít – v úlohe obecenstva pri prezentácií výsledných aktivít. Podujatie tak zohralo významnú úlohu v rámci prezentácie činnosti školskej knižnice na verejnosti i v rámci budovania vzťahov medzi školou, študentmi, rodičmi a verejnosťou.

    A aká bola téma 10. ročníka? Sila prostredníctvom spoločenstva – kolegialita, rozmanitosť, vízia (Strength throught community – collegiality, diversity, vision). Tému sme rozdiskutovali a so študentami sme sa dohodli, že tohtoročný Medzinárodný deň knižníc pojmeme úplne inak ako v predošlé roky. V tomto školskom roku študentov totiž čakalo nové prekvapenie v podobe vyučovania pomocou tabletov. Pri tomto druhu učenia sa sa naozaj rozvíja kolegialita - neraz si musíme navzájom pomôcť zvládnuť záludnosti rôznych aplikácií. A čo sme vlastne vymysleli? Vízia bola jednoduchá. Pomocou aplikácie Videoeditor sme vyrábali krátke videofilmy, akési reklamné šoty na knihy z našej školskej knižnice. A neváhajte veriť, že nás samých prekvapila rozmanitosť, ako študenti úlohu splnili.

    Práce sa vynikajúco zhostila II. HA - trieda hotelovej akadémie. Za necelú vyučovaciu hodinu všetci zvládli strihanie videozáznamu, vkladanie rôznych médií, efektov i textových polí, ozvučenie i finálnu úpravu. Vznikli štyri krátke vidá - dievčatá v oboch skupinách spracovali romantický príbeh o Popoluške 19. storočia - Jane Eyrovej, ktorá svojou vytrvalosťou, charakterom, vzdelaním a usilovnosťou dosiahla šťastie a lásku. Chlapcov zasa zlákali mužnejší hrdinovia - Harry Potter a Oliver Twist.

    Filmy sme premietli ostatným žiakom školy, ktorí tiež absolvovali nie celkom tradičné vyučovacie hodiny slovenského jazyka a literatúry. So svojimi vyučujúcimi čítali úryvky z diel Zlodejka kníh od M. Zusaka, Kto chytá v žite od J. D. Salingera a tiež Slovenské ľudové povesti. Ani na týchto hodinách nechýbali tablety. Čítanie sme zaznamenali na videozáznam a postrihané a uprvené krátke filmy budeme používať v škole ako učebné pomôcky.

    Náš Medzinárodný deň knižníc tento rok bol vzbudil veľa krásnych emócií a pritiahol pozornosť študentov k školskej knižnici. Hostia, pedagogickí i nepedagogickí pracovníci ocenili prácu študentov a ich výkony a hoci sa deň začal tak hmlisto, vyjasnenie bolo veľmi príjemné. Tešíme sa i na budúci rok.

 -m-