Čítajme si!

04.06.2014 10:49

Tento rok sa vďaka iniciaíve našej školskej pani psychologičky po prvý raz zapojí naša škola do projektu "Čítajme si..."  Pýtate sa, čo to je? Takže podľa oficiálnych inštrukcií je to:

Najpočetnejší detský čitateľský maratón
Tento rok sa koná už 7. ročník a to 5.6.2014 od 9.00h do 15.00h
 
Základné informácie o projekte, organizačné pokyny
1) Prečo práve téma deti a čítanie?
Linka detskej istoty získava prostredníctvom celoslovenskej telefonickej linky informácie od detí o ich problémoch tak, ako to cítia samé. Nie všetky hovory sú o krízach, ktoré ohrozujú detský život. Veľká časť hovorov je o nedostatku komunikácie zo strany dospelých, o nude, malej kreativite detí.... Nie je čítanie práve jedna z aktivít, ktoré podnecuje obrazotvornosť, fantáziu, obohacuje slovnú zásobu, ovplyvňujú životné hodnoty? Myslíme si, že áno. Preto sa pridávame k aktivitám, ktoré podporujú čítanie detí. Tvorcovia projektu dostali nápad pokúsiť sa o rekord, aby do čítania pritiahli čo najväčší počet detí.
2) Cieľ projektu.
Cieľom akcie je zapojiť čo najväčší počet detí do aktivity, ktorú v posledných rokoch vytláčajú moderné technické zariadenia od počítača cez televízor až po mobil. Čítanie, ktoré poskytuje deťom činnosť vo chvíľach voľna a podporuje ich fantáziu a prehlbuje cítenie. Preto chceme v spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc.
Krstnou mamou projektu je pani Oľga Feldeková, známa humoristka a spisovateľka. V jednotlivých mestách a obciach sa snažíme osloviť na spoluprácu osobnosti späté s mestom či obcou , aby prišli podporiť deti v čítaní priamo na mieste podujatia.
3) Pohľad späť.
Dňa 16.6.2008 sa po prvýkrát uskutočnilo podujatie „Čítajme si“. Podujatie bolo súčasťou projektu Tesco charita roku 2008. Na 27 miestach Slovenska sa do čítania zapojilo 2912 detí. Podarilo sa nám tým ustanoviť slovenský rekord o „Najpočetnejší detský čitateľský maratón“. V roku 2009 bol niekoľkonásobne prekročený počet zúčastnených detí a to v celkovom počte 10 798 v 95 mestách Slovenska a ich pobočkách. V roku 2010 sa akcie zúčastnilo 21 234 detí zo 140 miest. V roku 2011 čítalo 30 480 detí. Tento počet sa naďalej každým rokom zvyšuje, v roku 2012 sa do akcie zapojilo 35 542 detí a minulý rok až 36 321 detí. 4)