Aby sa stužková vydarila

30.01.2008 22:49

ABY SA VÁM STUŽKOVÁ VYDARILA

 

Všetci by chceli mať Stužkovú, na ktorú budú ešte aj po rokoch s radosťou spomínať. Teda žiadny veľký trapas a ak áno, tak len taký, na ktorom sa dá po rokoch dobre zasmiať.

Kedy začať

Úplne prvá vec, na ktorej sa musíte dohodnúť, je približný termín a sála, v ktorej by ste Stužkovú chceli mať. Zarezervovať sálu treba už pred letnými prázdninami. Neskôr sa vám môže stať, že jediné voľné termíny už budú iba v nedeľu a máloktorá škola vám dá len kvôli tomu v pondelok voľno... Keď už máte sálu zarezervovanú a teda viete termín Stužkovej, môžete prejsť k vybavovaniu ďalších náležitostí. Z dôvodu vyťaženosti firiem si treba rezervovať kameramana, ozvučenie a prípadne fotografa (ak chcete aj fotky zo samotnej Stužkovej). Všetko ostatné stačí vybavovať postupne od septembra.

Kto má čo robiť

Predpokladom dobre pripravenej Stužkovej sú šikovní organizátori. Organizátorov by nemalo byť veľa, ale to väčšine tried ani nehrozí. Skôr je problém nájsť človeka ochotného zobrať všetky tieto starosti na seba. Vo veľa prípadoch táto pre niekoho možno nemilá povinnosť zostáva na zopár dievčatách. Ale spomenuli sme, že nielen organizátor je dôležitý – najťažšie na celom vybavovaní je práve „povinnosť“ vyhovieť každému. Alebo pri pohľade z iného uhla nutnosť, aby sa výbere firiem dohodla celá trieda. A to je veľmi často doslova nemožné. Čo teda robiť v takýchto prípadoch? Ako organizátor sa za žiadnu cenu nenechajte znechutiť alebo vytočiť. V niektorých prípadoch (napríklad oznamká) je možné nechať urobiť aj viac variantov, avšak pozor na to, aby to nedopadlo tak, že každý bude mať oznamko úplne iné. Ak nie je možný konsenzus a dohoda, tak najjednoduchším a asi aj najspravodlivejším riešením je demokracia – čiže hlasovanie, čo však znamená že menšina bude vždy nespokojná. A ak bude mať niekto námietky proti niečomu čo už je vybavené, treba mu pripomenúť, že nikto mu nebránil v tom, aby danú záležitosť vybavoval sám.
Málo ľudí si stihne uvedomiť, že bez tých pár ľudí čo to všetko vybavili by vlastne žiadna Stužková nebola.

Ako vyberať

Stále viac firiem sa rozhodlo využiť klesajúce ceny potrebnej profesionálnej techniky a ponúkajú viacero služieb spolu, napríklad fotografovanie a tlačenie oznámení. Výhodou takýchto firiem bývajú rôzne. Nevýhodou môže byť kvalita, čím sa dostávame ku kritériám, podľa ktorých by ste si mali vyberať. Samozrejme aj cena je dôležitá, ale nemala by byť rozhodujúca. Najdôležitejším kritériom sú referencie – teda možnosť vidieť staršiu prácu danej firmy. Tým zistíte, čo je firma schopná dosiahnuť z pohľadu rôznorodosti požiadaviek a kvality vyhotovenia. Pozor si treba dať na firmy, ktoré ponúkajú všetko v jednom, totiž okrem nakúpenia techniky treba mať aj schopných ľudí. Bohužiaľ ani kvalita výslednej práce nie je jediným kritériom. Nemenej dôležitá je osobná skúsenosť vašich známych s danou firmou – či vedia dodržať termíny... Lebo zbytočne budete mať dokonalé oznamká v najvyššej kvalite, ale až 3 dni pred Stužkovou len kvôli tomu, že firma nestíha a ani nedvíha telefóny.
 Pri prezeraní cenníkov si treba pozorne všímať čo všetko je v cene a čo treba platiť navyše. Treba si dať pozor aj na to, ako dlho bude za danú cenu firma prítomná na Stužkovej. Fotografi a kameramani zvyčajne maximálne do polnoci. DJ samozrejme zostáva až do konca (limitujúcim faktorom býva dĺžka prenájmu sály), tak sa informujte či nebude tiež požadovať príplatok. V prípade kameramana a fotografa sa môžete rozhodnúť či im budete platiť večeru alebo nie, ale v prípade DJa je to slušnosť, predsa len je tam s vami celých 10 a viac hodín.
 Úplne najjednoduchším riešením je objednať si agentúru, ktorá všetko toto vybaví a zorganizuje za vás. Aj v našom prehľade firiem sa ich pár nachádza, avšak tým viac-menej strácate kontrolu nad výberom jednotlivých firiem a aj výsledná cena zrejme bude vyššia. Na druhej strane vás agentúra odbremení od všetkých starostí a ušetrí čas.
Takže veľa zdaru a šťastnú ruku pri výbere – aby vaša stužková bola tá naj...                                                                                         

 

OP4. C